Wat is gordelroos?

Gordelroos (Herpes zoster) is een huidinfectie dat wordt veroorzaakt door het Varicella zoster virus. Het gaat gepaard met rode huidvlekken en blaasjes gevuld met vocht. In de meeste gevallen beperkt het zich tot de helft van het lichaam. Gordelroos komt meestal voor bij mensen die ouder zijn dan zestig.

Gordelroos wordt veroorzaakt door het Varicella zoster virus. Dit is het virus dat bij kinderen waterpokken veroorzaakt. Iemand die ooit waterpokken heeft gehad, raakt dit virus nooit meer helemaal kwijt. Het virus zal het gehele leven aanwezig zijn in bepaalde zenuwcellen in het ruggenmerg. Het kan zijn dat dit virus jaren later ineens weer actief wordt. Dit kan bijvoorbeeld komen door een verminderde weerstand.

Wat zijn de symptomen?

De eerste symptomen van gordelroos zijn jeuk, pijn en tintelingen op een huidstrook van uw romp, gezicht of ledematen. Bij de meeste mensen is dit op de taille of buik. Deze pijn gaat soms gepaard met een ziek gevoel of koorts. Enkele dagen later wordt de huidstrook rood en komen er vochtige blaasjes op. Het kan zijn dat er gedurende een week nog meer blaasjes bijkomen. De blaasjes zitten als een gordel op een bepaalde plaats op de huid. Daarom wordt het ook gordelroos genoemd. Deze blaasjes kunnen erg jeuken en pijn doen. De huid is dan overgevoelig en dit gaat gepaard met een branderig, klemmend gevoel. Na twee tot zes weken verminderd de roodheid en verdrogen de blaasjes. Ze vormen dan korstjes die kleine littekens kunnen achterlaten. Bij gordelroos op het gezicht kan het oog ontstoken raken. De pijn kan echter nog maanden of jaren aanhouden. Artsen noemen dit het post herpetische pijn syndroom.

Is gordelroos besmettelijk?

Het virus dat gordelroos veroorzaakt is besmettelijk. Als iemand die nog geen waterpokken heeft gehad met dit virus in aanraking komt, kan hij of zij waterpokken krijgen. Het is niet mogelijk om van besmetting van dit virus rechtstreeks gordelroos te krijgen. De kans dat het virus zich verspreid via de lucht is erg klein. Gordelroos is echter wel zeer besmettelijk als er blaasjes op de huid aanwezig zijn, vooral als de blaasjes op de handen zitten. Goede hygiene kan de kans op besmetting kleiner maken. Dit virus is gevaarlijk voor vrouwen die minder dan drie maanden zwanger zijn en nog geen waterpokken hebben gehad. Zij kunnen dan namelijk waterpokken krijgen en dit kan het ongeboren kind beschadigen.

Hoe wordt gordelroos behandeld?

In de meeste gevallen verdwijnt gordelroos spontaan. Het is echter wel verstandig om iets tegen de jeuk en de pijn te doen. U kunt de blaasjes afdekken met zacht wondgaas, zodat het niet schuurt tegen uw kleding. Tevens kunt u er een indrogende zalf of een creme tegen de jeuk opsmeren. U kunt tegen de pijn paracetamol nemen. Als het oog beschadigd is, kunt u het beste naar de huisarts gaan. Die kan het oog behandelen met bijvoorbeeld oogdruppels of oogzalf.

Pagina's

Overige