Bacterien kunnen gemakkelijk binnendringen.


De meeste huidaandoeningen ontstaan als bacterien weten binnen te dringen in de lichaam door open wonden. Dit hoeft geen grote wond te zijn, een miniscuul wondje is al genoeg voor de bacterien. Zo is dat ook het geval bij de wondroos. In de meeste gevallen loopt men de wondroos op na een onschuldige wondje zoals een insectenbeet. Dit is al genoeg voor de bacterien om een toegangsweg te vinden naar het lichaam.

De wondroos hoeft niet altijd te ontstaan op de plek waar de bacterien binnedringen. Zo kunnen de bacterien binnenkomen via een wondje tussen de tenen en wondroos veroorzaken op de onderbeen. De streptokokken bacterien veroorzaken een ontsteking in de diepe delen van de huid en het onderhuidse vetweefsel. Hierdoor zet de huid zich op en wordt rood.

Een grote kans om de wondroos te krijgen.

Wondroos ( of netelroos ) kan bij ieder persoon voorkomen als deze geinfecteerd raakt met (streptotokken) bacterien. Desondanks zijn er een aantal risicogroepen en factoren die de kans op wondroos vergroten.

Sommige mensen hebben vaak dikke enkels door ophoping van vocht in de onderbeen. Deze mensen hebben dan ook een grotere kans om de wondroos te krijgen. Een andere voorbeeld zijn mensen met een verstoorde veneuze afvoer, mensen die lijden aan lymfoedeem en diegenen die al een keer wondroos hebben gehad. Deze mensen hebben allemaal een grotere kans om de wondroos (nogmaals) te krijgen.

De wondroos kan gevaarlijk zijn.

Voor de meeste mensen is het hebben van wondroos een bijna ongevaarlijke situatie mits het geen ernstige vorm van de wondroos is. De ziekte wordt bestreden met antibiotica en het lichaam geneest binnen een paar weken. Echter zijn er ook mensen die erg ziek kunnen worden van de wondroos. Voornamelijk mensen met diabetes en mensen met hartfalen kunnen hier erg ziek van worden.

Pagina's

Overige