Streptokokken

Meest voorkomende oorzaak van wondroos

Wondroos wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door de streptokokken bacterie. Om specifieker te zijn door de Groep-A-Streptokokken ookwel bekend onder zijn medische term "streptococcus pyogenes" en in de volksmond als "de pusvormende streptokok". Veel mensen krijgen gedurende hun leven meerdere malen een infectie door deze bacterie. Echter zijn er ook veel mensen die de streptokokken bacterien bij zich dragen voor zowel korte als dan wel lange tijd zonder hiervan ziek te worden. Het is dus niet zo dat het dragen van deze bacterie altijd schadelijk is. De Streptokokken bevinden zich meestal in de neus- of keelholte of op andere plekken op de huid. Opmerkelijk aan de streptococcus pyogenes is dat deze bacterie wordt beschouwd als de meest agressieve streptokok in zijn soort, terwijl anderzijds dragerschap veelvuldig voorkomt.

Invasieve en niet-invasie ziektenbeelden

Ziekten en/of aandoeningen die veroorzaakt worden door Streptococcus pyogenes zijn in te delen in invasieve en niet-invasieve varianten. Deze indeling gebeurt aan de hand van een aantal factoren zoals de manier van besmetting, algemene risicofactoren, serotype van de bacterie zelf enzovoort.

De niet-invasieve ziekten komen veel voor en verlopen over het algemeen milder. Deze soort treft vooral jonge kinderen. Enkele voorbeelden van niet-invasieve ziekten zijn keelontsteking, roodvonk en krentenbaard.

De invasieve ziekten komen nauwelijks tot zelden voor in Nederland. Voorbeelden van invasieve ziekten zijn hersenvliesontsteking, wondroos, buikvliesontsteking, longontsteking en kraamvrouwenkoorts. Sinds December 2008 zijn de invasieve ziekten van de Streptococcus Pyogenes meldingsplichtige ziekten.

Pagina's

Overige