Krentenbaard

Krentenbaard ( medische benaming is impetigo ) is een erg besmettelijke, maar in de meeste gevallen onschuldige infectie van de huid. Deze infectieziekte wordt veroorzaakt door bacterien. In de meeste gevallen is de staylokok bacterie ( Staphylococcus aureus ) de oorzaak van de infectie. Echter komt het wel eens voor dat de infectie wordt veroorzaakt door de streptokok bacterie ( Streptococcus pygoneses ). En zelden is het een combinatievan beide bacterien.

Iedereen kan krentenbaard krijgen, maar in de meeste gevallen zijn het kinderen onder de 9e levensjaar die krentenbaard oplopen. De reden hiervoor is dat volwassenen een betere weerstand hebben ontwikkeld. Toch kan het voorkomen dat iemand meerdere malen krentenbaard krijgt. We kunnen dus niet spreken van totale immuniteit na het eenmaal krijgen van de ziekte zoals bij bijvoorbeeld waterpokken.

Hoe ziet krentenbaard eruit?

In de meeste gevallen begint de infectie ergens op de huid waar deze al beschadigd is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een schaafwondje, krabplekje of eczeem. Krentenbaard begint heel klein met enkele rode plekjes en soms enkele plekjes gevuld met pus. Deze plekjes breiden zich steeds uit tot een grote deel van de huid onder zit. Wanneer de wondjes openbreken ontstaat er op die plek een gele korst. De korstjes en wondjes kunnen heel erg jeuken en krabben voelt dan erg verleidelijk. Het is belangrijk om juist NIET te krabben, omdat dit de bacterien kan doen verspreiden. Wanneer er sprake is ondragelijke jeukgevoel is het verstandig om bij de apotheek naar een zalfje of creme te vragen om het jeukgevoel te stoppen.

Adviezen

Zoals bij alle infectieziekten, vooral die veroorzaakt worden door besmettelijke bacterien is hygiene erg belangrijk. Dit om de verspreiding van bacterien tegen te gaan en om genezing te verspoedigen. Enkele adviezen die de aandacht verdienen zijn:

  • Zelfs bij erge jeukgevoel is het belangrijk om het aanraken en krabben van de wondjes te voorkomen. Het komt vaak voor dat kinderen de wondjes openkrabben, omdat zij nog te jong zijn om te begrijpen waarom het niet mag.
  • Was regelmatig de handen met zeep om te voorkomen dat bacterien op de handen schade kunnen aanrichten.
  • Knip de nagels kort en hou deze schoon. Bacterien kunnen zich gemakkelijk onder de nagels blijven na het krabben van een wondje.
  • Elke dag een eigen nieuwe handdoek gebruiken voorkomt het verspreiden van bacterien.
  • Bij kinderen die veel in aanraking komen met speelgoed is het een goede maatregel om deze speelgoed minstens 1 keer per dag goed schoon te maken.

Overige

Ondanks dat de bacterie die krentenbaard veroorzaakt erg besmettelijk kan zijn is het medisch gezien niet nodig om uw kind thuis te houden. Uw kind kan gewoon naar de kinderdagverblijf/school. Informeer de instantie wel even wanneer uw kind krentenbaard oploopt.

Pagina's

Overige