Wat is lymfoedeem?

Lymfoedeem is een aandoening waarbij zich te veel vocht ophoopt op bepaalde plekken in het lichaam. Veel voorkomende plekken zijn de benen met name de enkels. Lymfoedeem, een vorm van oedeem krijgt zijn benaming wanneer de oorzaak in de lymfe gelegen is. In zo een geval zijn de lymfevaten niet in staat om het vocht af te voeren.

Oorzaken van lymfoedeem

Alvorens naar de oorzaak te kijken van lymfoedeem is het belangrijk om te weten dat er 2 soorten lymfoedeem zijn: primair lymfoedeem en secundair lymfoedeem.

Primair lymfoedeem

Primair lymfoedeem is aangeboren. Het lichaam heeft vanaf het geboorte minder lymfevaten dan gewoonlijk. Hierdoor ontstaan er tijdens het groeien zwellingen. Bij ernstige vormen van primair lymfoedeem zijn deze zwellingen al duidelijk zichtbaar in de kinderjaren en bij minder ernstige vormen tussen het 18e en 35e levensjaar.

Secundair lymfoedeem

Secundair lymfoedeem ontstaat bij beschadiging van lymfevaten en/of lymfeklieren. Lymfevaten kunnen beschadigd raken na een operatie tegen borstkanker waarbij lymfevaten zijn verwijderd, maar ook door wondroos kunnen de lymfevaten beschadigd raken. Hierdoor kan het vocht niet in correcte wijze worden afgevoerd. Dit kan nog eens worden verergd als er extra lymfevocht wordt aangemaakt. Het lichaam maakt extra lymfevocht aan bij bijvoorbeeld lichamelijke inspanning en warm weer.

Lymfoedeem behandelen

Er zijn diverse behandelingen tegen lymfoedeem, maar deze sluiten vaak op elkaar aan. Zo is het belangrijk dat wanneer lymfoedeem wordt behandeld er ook wordt voorkomen dat het terugkeert. Enkele behandelingen zijn:

Manuele lymfedrainage

Lymfebanen worden gestimuleerd om het vocht beter af te voeren. Dit wordt door middel van speciale massagetechnieken gedaan.

Zwachtelen oftewel Ambulante compressietherapie

Bij deze behandeling worden de aangetaste lichaamsdelen behandeld door middel van verband. De verbanden worden aangelegd op strategische plekken met compressie om het vocht uit het lichaam te voeren en te voorkomen dat er opnieuw een zwelling ontstaat.

Elastische kousen ( steunkousen )

Deze kousen hebben een simpele werking en zorgen ervoor dat het vocht door middel van druk afvoert. Het is belangrijk dat de steunkousen regelmatig gedragen worden om te voorkomen dat de situatie zich verergert. De steunkousen worden op maat gemaakt en dienen na maximaal 1 jaar te worden vervangen of eerder als de steunkousen uitrekken.

Pagina's

Overige