Is de wondroos besmettelijk?

Vaak wordt gevraagd is de wondroos besmettelijk? Wondroos wordt veroorzaakt door de Streptokokken bacterie( ook de veroorzaker van andere aandoeningen o.a netelroos ). Een bacterie die zijn kans schoon ziet zodra er een wondje op de huid ontstaat. De bacterie slaat het snelste toe bij een schimmelinfectie op de huid. Doordat een schimmelinfectie ervoor kan zorgen dat iemand wondroos krijgt wordt er vaak gedacht dat wondroos een besmettelijke ziekte is. Toch blijkt niks minder waar en is er een zeer kleine kans dat je besmet raakt door wondroos. De bacterie heeft vrijwel alleen kans bij wondjes en infecties. Het is dus wel mogelijk om wondroos te krijgen als je een open wondje hebt of een schimmelinfectie.

Een verminderde weerstand maakt wondroos besmettelijk

Mocht je een verminderde weerstand hebben of een beschadigt lymfesysteem dan is het verstandig om uit de buurt te blijven bij iemand met wondroos, omdat in zo een geval wondroos besmettelijk kan zijn. Bij een verminderde weerstand of een beschadigd lymfesysteem is het besmettingsrisico ook hoger. Mocht je last hebben van een lymfoedeem dan is het ook oppassen geblazen. Dit is een ophoping van weefselvocht in het lichaam. Dit vocht is een uitstekende broedplaats voor wondroos waardoor het besmettingsrisico toeneemt. Behoor je niet tot deze groepen dan is de besmettelijkheid van wondroos zeer laag.

Wondroos is een aandoening die zichzelf vrij snel kan uitbreiden en ontwikkelen waardoor de bacterie gevaarlijker en wel erg besmettelijk wordt. Zo kan de ziekte een extra bacterie erbij krijgen genaamd Stafylococcus Aureus. Hierbij ontstaan er naast de rode plekken en blaren een soort steenpuisten gevuld met pus. Het pus zorgt ervoor dat de bacterie verplaatst wordt, maar ook wondroos wordt doorgegeven met het pus. Waardoor het risico op besmetting een stuk hoger wordt. De kans dat iemand Stafylococcus Aureus bij wondroos krijgt is vrij klein. Tot die tijd is het besmettingsrisico laag en is het verstandig om tijdig te beginnen met een behandeling. Waardoor verdere uitbreiding of een extra bacterie voorkomen kan worden.

Pagina's

Overige