Huidproblemen bij zwangerschap

Er bestaan twee, hevig jeukende, vormen van huiduitslag die alleen tijdens de zwangerschap voorkomen: Prurigo gestationis (bekend als PUPPP, pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy, een vorm van Netelroos) en Herpes gestationis.

Prurigo gestationis

De oorzaak van de veel voorkomende Prurigo gestationis is onbekend. Er vormen zich rode, onregelmatige platte of licht verheven plekken op de buik. Soms vertonen zich erg kleine met vocht gevulde blaasjes in het midden van de plekken. De huid rond de plekken is meestal bleek. De uitslag kan zich uitbreiden naar de billen, dijen en ook wel naar de armen; tot naar wel honderden plekken. Het ontstaat meestal in de laatste twee tot drie weken van de zwangerschap maar soms ook in de laatste dagen voor de bevalling. Ook kan het voorkomen dat deze uitslag al in de 24e week van de zangerschap optreedt. De jeuk kan allesoverheersend zijn. Meestal verdwijnt de uitslag direct na de bevalling en komt deze bij volgende zangerschappen ook niet terug.

Herpes gestationis

Vermoed wordt dat Herpes gestationis wordt veroorzaakt door afwijkende antilichamen die de eigen lichaamsweefsels aanvallen, een auto-immuunreactie. De blaasjes breiden zich vanaf de buik uit. De blaasjes zijn onregelmatig van vorm en grootte en gevuld met vocht. Het kan ontstaan op elk moment na de 12e week van de zwangerschap of meteen na de bevalling. Het kan kort na de bevalling heviger worden om dat binnen een paar weken of maanden te verdwijnen. Deze vorm van huiduitslag kan bij volgende zwangerschappen wel terugkomen. Deze uitslag kan op het kind overgedragen worden maar verdwijnt na de bevalling bij het kind binnen een paar weken. Er kan een klein stukje van de aangetaste huid verwijderd en onderzocht worden op afwijkende antilichamen om de diagnose te stellen.

Behandeling

Prurigo gestationis en herpes gestationes kunnen worden behandeld met corticosteroidencreme. Bijvoorbeeld Triamcinolonacetonide. Dit wordt direct op de huid gesmeerd. Als de uitslag zeer ernstig is wordt een oraal Corticosteroide (bijvoorbeeld Prednison) voorgeschreven.

Pagina's

Overige