Wat is netelroos?

Netelroos (urticaria) is een jeukende huiduitslag met licht getinte vlekken die opgezwollen zijn. Deze vlekken worden ook wel galbulten genoemd en lijken op bultjes die u krijgt als u brandnetels heeft aangeraakt. De huiduitslag is een gevolg van een allergische reactie. Na enkele uren tot dagen verdwijnen de bultjes weer. Vrijwel iedereen krijgt een keer in zijn leven netelroos.

Netelroos ontstaat als gevolg van een allergische reactie. Er zijn veel prikkels die de allergische reactie en dus de netelroos kunnen veroorzaken. Er zijn mensen die allergisch zijn voor eieren, schaaldieren, fruit, noten of chocolade. Veel kleurstoffen, smaakversterkers en conserveringsmiddelen kunnen een allergische reactie veroorzaken. Ook het gebruiken van bepaalde geneesmiddelen kan netelroos tot gevolg hebben. Tevens kunnen insectensteken of contact met plantaardige of chemische stoffen een allergische reactie veroorzaken, evenals warmte, koude, zonlicht of druk op de huid. Als laatste kan stress netelroos tot gevolg hebben door de stof histamine die dan vrij komt.

Wat zijn de symptomen?

De eerste symptomen van netelroos zijn een serie rode vlekken. Deze vlekken gaan later over in blekere plekken die iets opgezwollen zijn en erg kunnen jeuken. Deze vlekken verdwijnen vaak binnen een paar uur. Het kan echter zijn dat ze dan direct weer op een ander deel van het lichaam verschijnen. Netelroos kan zich ook als een zwelling ontwikkelen op de tong, het mondslijmvlies of de oogleden. Bij zo een zwelling zit het vocht dieper in de huid dan bij vlekken op andere delen van de huid. Het duurt langer voordat deze zwellingen verdwenen zijn. We noemen dit het Angio-Oedeem.

Is netelroos besmettelijk?

Netelroos is niet besmettelijk. Het is namelijk een allergische reactie van jouw huid. Het wordt niet veroorzaakt door een virus.

Hoe wordt netelroos behandeld?

Netelroos gaat vanzelf over en hoeft dus eigenlijk niet behandeld te worden. De jeuk kan echter zeer vervelend zijn. Een lauwe douche kan de jeuk erg verminderen. Probeer niet te krabben, want dit zal de jeuk verergert. Het is ook verstandig om aspirines, alcohol, stress en hitte te vermijden, omdat deze factoren de uitslag ergen kunnen maken. Er zijn ook een aantal medicijnen die de jeuk en de branderigheid kunnen verminderen. De netelroos zelf zal hier echter niet door verdwijnen. U kunt lotions, poeders en zalf gebruiken die u huid koelen om de symptomen minder te maken. Heeft u daarna nog steeds erge last van de jeuk? Dan kunt u ervoor kiezen om tabletten zoals antihistaminica gebruiken. Dit kunt u gewoon bij de apotheek halen.

In sommige gevallen is het wel verstandig om langs de huisarts te gaan. Het kan zijn dat u flink heeft gekrabd en dat het is ontstoken. Of dat de uitslag zich over het gehele lichaam verspreid en er bepaalde delen (zoals de lippen) opgezwollen zijn. Soms is de uitslag nog aanwezig na drie weken. In al deze gevallen wordt u geadviseerd om langs de huisarts te gaan.

Pagina's

Overige